Sterrenwacht

Presikheaven

ACTIVITEITEN (zie ook de Agenda)

Wij zijn een groepje enthousiaste amateursterrenkundigen die graag het grote publiek wil laten kennismaken met onze hobby. Liefst door mensen zelf naar de sterren te kijken, al dan niet door een telescoop. Maar ook via presentaties, bijvoorbeeld op scholen en in bibliotheken.

Ooit hopen we Arnhem en omgeving een eigen sterrenwacht te bieden. Tot die tijd is Multifunctioneel Centrum Presikhaven onze thuisbasis. Voor meer informatie kunt u ons e-mailen via presikheaven@gmail.com.

Bekijk onze agenda voor een actuele lijst van de activiteiten.

Bijeenkomsten

Van 14.30 tot 15.30 uur zitten we iedere eerste zaterdag van de maand (behalve in juli en augustus) in de Rozet Bibliotheek Presikhaaf. Gratis toegankelijk en geschikt voor iedereen vanaf 9 jaar. Adres: Laan van Presikhaaf 7.

In een uurtje ben je dan weer up-to-date. Met de laatste foto's gemaakt met de Hubble en Webb ruimtetelescopen. En met nieuwe ontdekkingen in en over het universum. Ook ontwikkelingen in de ruimtevaart worden besproken, zoals project Artemis: de terugkeer van Amerikanen naar de Maan. En we bekijken wat er die maand voor bijzonders aan de hemel te zien is.

Na onze bijeenkomsten kun je voor de zij-ingang van de bibliotheek met een speciale telescoop protuberansen, zonnevlekken en andere explosieve zaken op onze eigen ster bekijken, met dank aan onze vrijwilligers John Rozeboom, Rembert Melman en Peter Verbeek.

De zon doorloopt een 11-jarige cyclus van weinig naar nu weer veel activiteit. De kans is dus groot dat je iets bijzonders kunt zien. Maar let op: als het bewolkt is gaat het zonnekijken uiteraard NIET door! 

Sterrenkijkavonden

De eerste activiteit van Sterrenwacht Presikheaven was het organiseren van een sterrenkijkavond op het dakterras van Multifunctioneel Centrum Presikhaven.

En dat doen we nog steeds; in het voorjaar verzorgen we twee kijkavonden tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen. De data hiervan worden bepaald door de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde, maar zijn altijd in februari of maart.

In het najaar is er een kijkavond tijdens de Nacht van de Nacht. Deze is altijd de laatste zaterdag van oktober. Bij bewolkte hemel is er binnen een alternatief programma, net als tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen.

Later die nacht wordt de klok een uur teruggezet naar de juiste tijd, ook wel wintertijd genoemd. Daarom is ons advies aan ouders met jonge kinderen: neem ze een uurtje mee die avond - ze hoeven er geen seconde slaap door te missen!

Overigens is Sterrenwacht Presikheaven om een groot aantal redenen een voorstander van het afschaffen van de zomertijd. 

Kijkavonden worden ook gehouden als er iets bijzonders aan de hemel te zien is, zoals een heldere komeet of een maans- of zonsverduistering. Hierover sturen we meestal een persbericht naar de lokale media. Maar wil je er zeker van zijn geen activiteit te missen abonneer je dan op onze Nieuwsbrief, of kijk regelmatig in onze Agenda.

Foto: enkele honderden mensen bekeken met ons op 15 juni 2011 een totale maansverduistering vanuit Stadspark Hoogte 80.

Ten slotte kun je op de eerste zondag van juli ook eens overdag een ster bekijken: tijdens de Landelijke Zonnekijkdag. Met speciale telescopen kun je dan kijken naar zonnevlekken ("koelere" gebieden van zo'n 4.000 graden) en protuberansen (enorme gasuitbarstingen - vaak groter dan de Aarde).

Het liefst staan wij die dag bij een evenement in Arnhem waar veel mensen op afkomen, bijvoorbeeld het Ruimtekoersfestival.

Workshops

Speciaal voor kinderen op de basisscholen die in de kortere  voorjaars-, mei- of herfstvakantie thuis blijven organiseren we - met medewerking van de Stichting Jeugdland -  workshops sterrenkunde en ruimtevaart.

De nadruk ligt op zelf proefjes doen. Hoe kan er op Mars vloeibaar water zijn, terwijl de temperatuur daar ver onder nul is?  De kinderen ontdekken het door zelf superkoud water te maken. Als het buiten niet te koud is gaan ze een waterraket lanceren. En er wordt natuurlijk door een echte telescoop gekeken. Op een leuke, speelse manier doen ze zo nieuwe kennis op, maar plezier is het belangrijkst - het is tenslotte vakantie!

Privéoptredens en gastlessen

Wil je op een originele  manier een verjaardag of een ander feestje vieren met bijvoorbeeld een privésterrenkijkavond in je achtertuin of een interactief optreden van één van onze vrijwilligers? 

Of wil je als school in de regio Arnhem gastlessen krijgen over het heelal of over een specifiek onderwerp, zoals het zonnestelsel, zwarte gaten of buitenaards leven?

Stuur dan een e-mail naar presikheaven@gmail.com met je wensen, dan nemen we contact met je op.

Al onze openbare activiteiten zijn gratis, maar voor deze besloten activiteiten rekenen wij een bijdrage van € 150 per dagdeel (3 uur). Buiten Arnhem komen daar kosten op basis van het openbaar vervoer bij. Het grootste deel van die bijdrage (€ 120) komt ten goede aan onze activiteiten, de rest is een vergoeding voor de vrijwilliger.

Presikheaven Junior - in oprichting


Met enkele jonge vrijwilligers hopen we bijeenkomsten speciaal voor jongeren te organiseren. Bedoeld voor tieners, dus van tien tot en met negentien jaar. Maar eerst willen we weten of daar wel interesse voor is.

Dus: ken je kinderen/jongeren van die leeftijd die zich voor sterrenkunde en/of ruimtevaart interesseren, laat ze (of hun ouders) dan een e-mail sturen met hun naam en geboortedatum naar presikheaven@gmail.com met als onderwerp: Presikheaven Junior. Dat is de voorlopige werktitel, wellicht komen de jongeren zelf met een originelere. 

Kom ook eens langs bij onze activiteiten en neem je vrienden of familie mee.
Wij wensen iedereen veel heldere nachten toe!